DyslexiJuristen
DyslexiJuristen
Jennie Kaisdotter

Graves sjukdom 🩠


Fick covid i början pÄ februari, lite feber, ont i halsen, luftrören, migrÀn.. ja det vanliga.

EfterĂ„t fick jag en kylande kĂ€nsla i mina lungor varje gĂ„ng anstrĂ€ngde mig. Å dĂ„ kunde anstrĂ€ngningen vara att gĂ„ upp och ner i trappan.. det hĂ„ll i sig i nĂ„gra veckor.

Sen började jag mÀrka att min puls skena, jag fick ofta hjÀrtklappning och blev andfÄdd. Jag började titta pÄ min klocka och mÀta pulsen och vanligtvis lÄg min genomsnitts puls omkring 160-180. Mina andra symptom var att jag var extremt darrig i mina hÀnder, ibland hela kroppen, min energi var lÄg och jag orkade inget, men tankarna snurrade om allt jag egentligen behövde göra.

TĂ€nkte att detta var post-covid, men ville Ă€ndĂ„ kolla upp sĂ„ det inte var nĂ„got annat. SĂ„ ringde vĂ„rdcentralen och de bestĂ€llde provtagning. Jag fick Ă€ven trïżœïżœffa fys-rehab och kollade syresĂ€ttningen. Dessa prover kom tillbaka bra.

I början av april sÄ rusade min puls igen, nu till över 200 och det höll i sig lÀngre Àn vanligt. Jag ringde Äterigen till vc som sa att jag skulle komma in pÄ ytterligare provtagning.

Jag Ă„kte in och de tog prover samt ekg.

Efter helgen fick jag mina provsvar som visade att mitt tsh var lÄngt under refernsvÀrdet plus att mina t3 och t4 var lÄngt över det man ska ha.

Jag började googla och förstod att jag har problem med min sköldkörtel.

LĂ€karen ringde och önskade att jag tog ytterligare ett prov. Åkte in, och efter nĂ„gra dagar kom svaret. Mina trak-vĂ€rden bekrĂ€ftade att jag hade graves sjukdom.

Efter ytterligare nÄgra dagar trÀffade jag lÀkaren som remitterade mig till sjukhuset.

Sjukhuset önskade fler prover, som jag fick Äka in och fixa och dÀrefter trÀffade jag lÀkaren.

Nu har jag precis pÄbörjat min behandling. Först ska jag blockera produktionen av hormonerna och efter 10 dagar ska jag sÀtta in syntetiska hormoner.

Att fÄ graves Àr verkligen inga positiva nyheter, vanligtvis (OM) man blir friskförklarad sÄ tar det lÄng tid. Första behandlingen kan hÄlla pÄ 12-18 mÄnader! Och det Àr heller inte sÀkert att alla symptom försvinner trots att kroppen har normala vÀrden.

Pulsen har gÄtt ner, tack vare att jag Àter betablockerare, men det som jag kÀmpar med just nu Àr mitt humör och Ängest.

Tror aldrig jag upplevt denna ilska som kan komma som en kÀftsmÀll, och Ängest över precis allt som jag borde gjort men inte orkat.

Men en dag i taget och man kan sÄklart fÄ sÄÄ mycket vÀrre sjukdomar Àn graves, men graves Àr min verklighet.

Å ja, jag Ă€r en sĂ„n person som har en dosett nu.

#graves
#hormoner
#sjukdom
#me

Gillar