DyslexiJuristen
DyslexiJuristen
Jennie Kaisdotter

Brottmål ⚖️👊🏻

I torsdags hängde jag med på ett sammanträde i rätten som handlande om beslag. Vår klient hade sedan augusti 2018 fått sin egendom i beslag.

Det mest häpnadsväckande enligt mig, var att åklagaren satt och berättade en historia hur en kvinna blivit lurad till att använda sitt BankID och sen hade det förts över en massa pengar från hennes konto. Som sen hade delats och i slutet av ledet ansåg åklagarna att när vår klient när han sålt sak, att betalning härledde från den här kvinnan.

Först det första, vår klient har gjort allt by the book. Kvitto, swisch-betalning, hade aldrig ens någon misstanke på att det kunde vara pengar som kom från brottslig verksamhet. Om det hade varit kontantbetalning så kanske man skulle fått undersöka saken vidare men han har gjort allt rätt.

Men för det andra och det jag anser är helt bedrövligt, var att åklagaren inte kunde eller ville styrka sin berättelse. Inte ens en anmälan visade hon upp för rätten. Trots detta gick rätten på åklagarens linje. Vilket för mig som civilrättare (där man måste stryka varje påstående man gör) är helt galet.

Visst, man ska inte föra orätt inför rätten. Men allt åklagaren behöver göra är att påtala att omständigheterna ändrats eller vad som.

Redan när vi sätter oss till bords så är förutsättningarna ojämna, vilket jag anser inte är schysta förutsättningar.

Håller mig nog till civilrätt. ⚖️👩🏻‍⚖️

#brottmål
#process
#juridik
#jurist
#civilrätt

Gillar

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,
Så spännande! 😊
nouw.com/evelinarou
DyslexiJuristen
DyslexiJuristen,
Verkligen men också lite frustrerande 🙈⚖️
nouw.com/dyslexijuristen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229